25.05.2014 16:37

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ 
Dr Sami SÜZER 
Ziraat Yüksek Mühendisi 
Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı 
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü 
GİRİŞ 
Çilek, üzümsü meyveler grubuna girmektedir. Meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen 
kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek meyveleri, sofralık taze tüketimi 
yanında reçel, marmelât ve meyve suyu yapımında da yoğun olarak kullanılmaktadır. Çilek 
yüzeysel kök yapısına sahip otsu bir bitkidir. Kökler iyi drene edilmiş(süzek) topraklarda 60-
70 cm' ye kadar iner. Ağır topraklarda ise kökler yatay büyür. Çileğin kök 
gövdesi ya da taç kısmı, çok kısalmış bir gövdedir. Çilek yaprakları 2/5 
düzeninde spiral olarak dizilmiştir. İlkbaharda havalar ısınınca patlayan 
embriyonik yapraklar 2-3 hafta sonra tam büyüklüğe erişir. Her yaprağın 1-
3 ay arasında ömrü vardır. Kollar (stolonlar) yaz boyunca yeni yaprakların 
koltuklarındaki tomurcuklarından oluşarak gelişirler. Çilekte çiçekler salkım 
şeklindedir. Buna değişmiş gövdede denilebilir. Çilekte iyi tozlanma gereklidir. İyi 
tozlanmamış meyvelerde şekil bozukluğu olur. Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 
günde olgunlaşır. 
ÇİLEĞİN GÜN UZUNLUĞUNA DUYARLILIĞI 
Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur. Bu sebeple çilekte verim ile 
gün uzunluğu çok yakından ilgilidir. Bu sebeple bir bölgeye uyan çeşit, diğer bölgeye 
uymayabilir. Çiçek gözü oluşumunda gün uzunluğu ile sıcaklık ilişkisi ve çeşit özelliği 
arasında çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. 
ÇİLEK BİTKİSİNDE SOĞUKLANMA İHTİYACI 
Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-
500 saat olarak belirlenmiştir. 
AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ 
Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin 
saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği 
için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için 
uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır. 
Çilek, toprak kökenli mantarsal hastalıklara karşı duyarlı olduğu için dikim 
yapılacağı toprağın bu hastalıklardan ve nematod yönünden temiz olması 
gerekir. Bunun için bir önceki mevsimde buğday, arpa gibi tahıl ekilmiş 
araziler tercih edilmelidir. Böyle topraklar bulunmadığı taktirde toprak 
metilbromit, vapam, kloropikrin gibi ilaçlarla fümige edilmelidir. 
Toprak derin işlendikten sonra dekara 3-4 ton çiftlik gübresi atılmalıdır. Ayrıca dekara 30-35 
kg kompoze gübre verilmelidir. 
Büyük arazilerde karık pulluğu ile, küçük alanlarda ise elle 60-70 cm genişliğinde, 20-30 cm 
yüksekliğinde masuralar açılarak toprak dikime hazır hale getirilir. Çilek yetiştiriciliğinde 
ilkbahar dikimi, kış dikimi, yaz dikimi, sonbahar dikimi olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.  2 / 5
İlkbahar Dikimi 
Kışları soğuk geçen bölgelerde genellikle Nisan ayında yapılan bir dikimdir. Bu dikimde frigo 
fideler veya fidelikte Ocak - Şubat aylarında sökülmeyip bekletilen fideler kullanılır. Bu 
fideler Mayıs ve Haziran aylarında az miktarda çiçek açarak meyve verirler. Bunların esas 
ürünü 1 yıl sonraki Haziran ayındadır. Bu bitkilerin 1 yıl boyunca su, besin maddesi 
ihtiyaçları karşılanmalı ve hastalık ve zarlılardan korunmalıdır. 
Kış Dikimi 
Kışları ılık geçen yerlerde yapılır. Dekara yaklaşık 8000 adet bitki dikilir. Dikimler fidelikten 
sökülen yavru bitkilerle yapılır. Akdeniz Bölgesinde kış dikimi için en uygun zaman Ekim 15 
- Kasım 15 arasıdır. İlkbaharda açıkta Mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanır. Ayrıca 
alçak ve yüksek tüneller altında çilek yetiştiriciliği yapılırsa, açıkta yetiştiriciliğe göre 
yaklaşık 15 -30 günlük erkencilik sağlanır. 
Kış dikiminde fidelerin tutma yüzdeleri yüksektir. Bitkilerin sulanması önemli sorun 
yaratmaz. Kış dikiminin ikinci yılında, teknik ve kültürel önlemlerin iyi alınması, hastalık, 
zararlı ve yabancı otlarla iyi mücadele edilmesi halinde verim yaz dikimi kadar yüksek 
olabilir. Dikim sıra üzeri ve sıra arası 25 x 30 cm olmak üzere yapılır. 
Yaz Dikimi 
Frigo bitkilerde yapılır. Bu dikim sisteminde verim kış dikimine göre 2-3 kat daha fazladır. 
Ancak ürün kış dikimine göre biraz geç kalmaktadır. Akdeniz Bölgesinde yaz dikimi için en 
uygun zaman Temmuz 15 - Ağustos 15 arasıdır. -20 OC 'den çıkartılan frigo fideler bir gece 
suda bırakılır. Sonra dikim yapılır. Fideler sıra üzeri ve sıra arası 30 x 32 cm olarak dikilir. 
Yazın sulama büyük problem teşkil eder. Dekara yaklaşık 6200 adet bitki dikilmektedir. 
Bütün yaz ve sonbahar aylarında büyümelerine devam eden bitkiler giderek kuvvetlenmekte 
ve kışa 5-10 gövdeli olarak girmektedirler. Böyle bitkiler kış soğuklarına karşı dayanıklı 
olmaktadırlar. Tesis edilen bölgeye göre bu bitkiler Şubat -Mart aylarında bol çiçek açar ve 
meyve vermeye başlar. Akdeniz kıyı kesiminde ürün Haziran- Temmuz ayına kadar devam 
eder. Bu dikim sisteminde bir dekarlık alandan ortalama 3-8 ton ürün alınmaktadır. 
Akdeniz bölgesinde uzun yıllardan beri yapılan araştırmalar yaz dikim sisteminin bütün öteki 
sistemlerden üstün olduğunu göstermiştir. 
Sonbahar Dikimi 
Bu dikim sisteminde fideler, Eylül-Ekim aylarında fidelikten sökülerek asıl yerlerine 
dikilmektedir. Meyve erken, kalite ve verim düşük olmaktadır. Bu dikim sisteminde 
yetiştiriciliğin ısıtılan sera veya yüksek tünellerde yapılması gerekir. 
FİDE DİKİMİ 
Fideler serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Fide açılan çukurlara tam kök boğazı 
seviyesinde dikilir. Dikimden önce kök (8-10 cm kalacak şekilde ), taç tuvaleti (2-3 genç 
yaprak kalacak şekilde) yapılarak bitkilerin tutma oranı arttırılır. Dikimden sonra cansuyu 
verilir. Yaz dikiminde bitkiler 15 gün, günde en az 3 defa olmak üzere çok iyi sulanmalıdır. 
Yaz dikiminde dikimden 6-8 gün sonra açan çiçekler koparılmalıdır. 
  3 / 5
ÇİLEK BAHÇESİ BAKIMI 
Çilek yetiştiriciliği sırasında yabancı otların çıkmaması, erkenci, temiz ve kaliteli ürün elde 
etmek için masuralar; siyah plastik, buğday sapı, çam iğneleri gibi örtü materyali ile 
örtülmelidir (malçlama). Malç olarak en çok kullanılan materyal siyah plastik örtülerdir. 
Çilek aşırı suya karşı duyarlı bir bitkidir. Aşırı sulama sonucu sarılık ve mantari hastalıklar 
ortaya çıkar. Sulama suyunun tuzluluğu 5.0 milimost’tan fazla olursa kullanılmamalıdır. 
Sulama yöntemleri yağmurlama, karık sulama ve damlama sulamadır. Damlama sulama 
kontrollü olduğu için en ideal sulama yöntemidir. Bu yöntemin yapılamadığı yerlerde 
yağmurlama sulama yapılmalıdır. 
En iyi gübreleme toprak ve yaprak analizine dayalı olarak yapılandır. Çiçekler açar açmaz 
dekara 20 kg amonyum sülfat verilir. Gübreleme, çiçekten sonra bir ay aralıklarla dekara 20 
kg amonyum sülfat olmak üzere her ay yapılmalıdır. Toplam olarak dekara 100-120 kg 
amonyum sülfat verilir. 
Çilek yetiştiriciliğinde kol temizliği verim yönünden önemlidir. Çıkan kollar vakit 
geçirilmeden temizlenmelidir. Aksi halde verim düşer. 
HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE 
Çilek hastalıkları kökte, meyvede ve yaprakta görülür. Kök hastalıkları topraktan bulaştığı 
için toprak fümigasyonu veya sterilizasyonu şarttır. 
Meyve çürüklüğüne karşı meyve tutumundan sonra birkaç defa sistemik mantari ilaçlar 
atılmalıdır. Meyve çürüklüğünün fazla görüldüğü 
yerlerde alçak ve yüksek tünellerin, plastik ve cam 
seraların havalandırılmasına önem verilmelidir. 
Ayrıca yaz dikimlerinde bitkilerin sıra arası ve sıra 
üzeri mesafeleri geniş tutulmalıdır. 
Çilek zararlıları olan kırmızı örümcek, yaprak 
bitleri, danaburnu, kadı lokması ile mücadele 
yapılmalıdır. 
Virüs ve nematod problemlerinden kurtulmanın en iyi yolu ise sağlıklı fide ile bahçe tesis 
edilmesidir. 
HASAT VE AMBALAJ 
Hasat günün erken saatinde yapılmalıdır. Uzak pazara gönderilecek çileklerde meyveler ¾ 
oranında kızardığı zaman hasat edilmelidir. Çilek, meyveden tutmadan, meyve el ayasında 
kalacak şekilde, sapı tırnakla 1 cm kalacak şekilde kesilerek derilmeli (koparılmalı),1/2 ve ¼ 
kg' lık plastik kaplar ile pazara gönderilmelidir. 
ÇİLEK ÇEŞİTLERİ 
Ticari çilek yetiştiriciliğine başlamadan önce bölgedeki Pazar durumunu çok iyi incelemelidir. 
Üreticiler bölgede reçel, marmelât ve meyve suyuna uygun bir sanayi çeşidinin Pazar şansını 
yüksek görürse, ona uygun çeşit seçmesi gerekir. Bazı bölgelerde çileğin dondurularak 
dışsatımı gelişmiştir.  4 / 5
Yetiştiricinin dikkat etmesi gereken diğer hususlar aşağıda verilmiştir. 
- Çeşidin bölgeye uygun olup olmadığı, 
- Verimliliği, 
- Hastalıklara dayanıklılığı, 
- Pazarın aradığı çeşit olup olmadığı, 
- Taşımaya dayanıklılığı, 
- Bitkisinin kuvvetli olup olmadığı konularıdır. 
- Eğer seracılığa uygun çeşit düşünülmüyorsa, erkencilik çok önemlidir. 
- Bazı bölgeler için son turfanda hasad önemlidir. 
- Çilek bahçesi çeşidi karışmamış fidelerle kurulmalıdır. 
BAŞLICA ÇİLEK ÇEŞİTLERİ: 
"ALİSO: Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta, bitkisi kuvvetli, meyvenin saptan 
kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliği de uygun bir çeşittir. Meyve uçlarında 
şekil bozukluğu görülür. Reçel, marmelat ve meyve suyuna oldukça uygun, sarılığa oldukça 
duyarlı bir çeşittir.Kışları ılık bölgeler için uygundur. 
"TİOGA: Orta erkenci bir çeşittir. Meyve iri, verimli, meyve eti çok sert, tat kalitesi orta, 
derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygun, meyvenin saptan kopması güç, botritis 
hastalığına dayanıklı, sarılığa duyarlıdır. Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir. Taşımaya 
dayanıklıdır. 
"POCAHONTAS: Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tat 
kalitesi orta, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve 
çürüklüğüne hassastır. Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir. 
"YALOVA-9: Aliso ve Arnavutköy melezidir. Erkenci ve seraya uygun bir çeşit olup, 
Akdeniz bölgesi için önerilir. Meyve eti sert, verimli, koku ve tadı iyi, meyvenin saptan 
kopması güç, bitkisi kuvvetli olup sarılığa dayanıklıdır. 
"YALOVA -15: Tioga ve Arnavutköy melezidir. Meyve eti sert, verimli tat ve kokusu çok iyi 
ve yerli çeşitlerimizi aratmayacak aromaya sahiptir. Saptan kopması çok kolay, bitkisi 
kuvvetli, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurmaya uygundur. Akdeniz 
bölgesi dışında tüm bölgelere önerilir. 
"YALOVA -104: Çok verimli ve iri bir çeşittir. Meyve eti oldukça serttir. Koku ve tadı 
yabancı çeşitlerden iyidir. Bitkisi çok kuvvetli olup ,sarılığa dayanıklıdır. Derin dondurmaya 
uygundur. Ilıman bölgeler için uygundur. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. 
"BALCALI-1: Uzun konik koyu kırmızı renklidir. Meyve eti serttir,meyvenin saptan kopması 
zordur, sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. 
Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur. Verimli bir çeşittir. 
"BALCALI-2: Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir. 
Sarılığa duyarlı ,meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Akdeniz iklimi için uygundur. Verimli ve 
orta erkenci bir çeşittir. 
"BALCALI-3: Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert ,meyvenin saptan kopması 
zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne orta derecede 
dayanıklıdır. Çok erkenci ve örtü altı sebzeciliği için uygundur.  5 / 5
"DOUGLAS: Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması kolay, aroması iyi,sofralık ve 
derin dondurmaya uygun bir çeşittir. Sarılığa duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. 
Tüm bölgelerde yetiştirilir, verimlidir. 
"DANA: Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta, 
sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir. 
Yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygun iri meyveli çeşittir. 
"BRİO: Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir 
çeşittir. Sarılığa duyarlı meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Verimli, açıkta yetiştiriciliğe 
uygundur. 
"216: Yuvarlak konik, kırmızı meyve eti sert, saptan kopması orta derecede aroması iyi 
sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Çok erkenci, çok iri 
meyveli, yüksek verimli, yaprak leke hastalığına duyarlıdır. 
"PAJARO: Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması 
çok iyi, sofralık bir çeşittir. Sarılığa orta derecede duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne 
dayanıklıdır. Orta mevsimde hasat edilen, çok verimli, orta-iri meyveli bir çeşittir. 
"CHANDLER: Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede 
duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Orta erkenci, yüksek 
verimli, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesine uygundur. 
"SELVA: Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır. Sarılığa duyarlılığı 
orta, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması orta sofralık, yüksek verimli, Akdeniz, Ege ve 
Karadeniz bölgelerine uygun bir çeşittir. 
"RED CHİEF: Uzun konik ,koyu kırmızı, meyve eti sert ,saptan kopması zor, sarılığa ve 
meyve çürüklüğüne dayanıklı ,derin dondurma ve sanayiye uygun ,iyi aromalı bir çeşittir. 
“HONEOYE: Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur. Aroması iyi, 
sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Derin dondurma ve sanayiye uygundur. Soğuk 
bölgelere uygun bir çeşittir. 
"LESTER: Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve 
çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması iyi derin dondurma ve sanayiye uygundur. 
SONUÇ: 
Gerek amatörce aile için veya gerekse ticari amaçla çilek yetiştiriciliğinde bulunulan bölgeye 
göre doğru çeşitleri, doğru zamanda, doğru hazırlanmış toprağa, dikip, iyi bakım yapılarak 
verimli, kaliteli ürün elde etmek mümkündür. Çilek yetiştiriciliğinde daha geniş teknik bilgi 
almak için en yakın Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine 
başvurulabilir. 
ÜRÜNÜNÜZ BOL ve KAZANCINIZ BEREKETLİ OLSUN! 

—————

Geri


İletişim

TORBALI ÇİLEK

İzmir/Torbalı/Aslanlar